DUURZAAM

Duurzaamheid een onvermijdelijke trend
Duurzaamheid is een economische noodzaak geworden en is geen tijdelijke, maar een onvermijdelijke trend. Duurzaamheid zet aan tot nadenken en leidt tot innovatie en is daarom dus niet alleen goed voor milieu en klimaat, maar ook voor vooruitgang! En vooruit is wat we willen!

Duurzaam wonen
Als interieurontwerper zie ik het als mijn verantwoordelijkheid om duurzaam wonen onder de aandacht te brengen. Ik geef je wat praktische ideeën hoe je dat nou, groots of klein, kunt verwezenlijken. Onze huizen moeten zodanig gecreëerd worden dat het milieu en wijzelf daar voordeel van hebben:

  • een economischer huishouden
  • een huis dat minder gifstoffen bevat 
  • hergebruikt of op verantwoorde manier geproduceerd huisraad
  • energiezuinige apparatuur
  • minder vervuilend en dus efficiënter gebruik van grondstoffen 
  • minder CO2 uitstoot

Milieuvriendelijk, stijlvol en comfortabel
Waarom wil je duurzaamheid toepassen in je interieur? Waarschijnlijk in de eerste plaats om het milieu minder te belasten en een leefbare wereld te behouden voor ons nageslacht.

Tegelijkertijd wil je niet inleveren op comfort en stijl. Je wilt economischer leven in een huis dat comfortabel is om in te wonen, minder gifstoffen bevat en kwalitatief, duurzaam en budgetvriendelijk ingericht is. Stijl, functie, comfort en duurzaamheid moeten hand in hand gaan.

Hoe doe je dat? Waar begin je?
Je kunt beginnen met de knop om te zetten naar ‘consuminderen’, ‘hergebruiken’ en ‘recyclen’.
-Consuminder
Koop niet zomaar iets en ga efficiënt en bewust om met de dingen die je (nodig) hebt. Denk aan gas, water en elektriciteit. Denk aan meubels, kleding, elektrische apparatuur, vervoer, levensmiddelen, verpakkingsmateriaal etc.
-Hergebruik / Upcycle
Geef meubels en andere voorwerpen een tweede leven door ze op te knappen, aan te passen, een andere functie te geven. Gebruik materialen uit verantwoord beheerde bronnen, gebruik fair-trade producten.
-Recycle
Gerecyclede producten worden gemaakt van gebruikte materialen die volledig afgebroken worden. Verzamel daarom gebruikt karton, glas, papier en kunststof en lever ze in bij de inzamelpunten.

Een ‘groen’ interieur
Duurzaam inrichten kan op verschillende manieren. Je kan kiezen voor nieuwe producten van natuurlijke, gerecyclede of milieuvriendelijke (hightech) materialen. Daarnaast kan je kiezen voor gebruikte of tweedehands producten, die eventueel gerecycled of geupcycled zijn. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. Belangrijkste is dat je bewust bent van je keuze voor producten voor je interieur. Laat je niet verleiden om trendgevoelige ‘wegwerp’ producten aan te schaffen. Want wat vandaag ‘in’ is, wil je morgen misschien al weer kwijt. Niet duurzaam…..

ongeWoonadvies zal altijd proberen samen met jou te kijken op welke manier jij je interieur duurzamer kan maken. Want jij wil toch ook bijdragen aan een gezonde, milieuvriendelijke en duurzame toekomst?! Het is aan jou hoe ver je hier in wil gaan.
Duurzaam 2