AANGENAME OMGEVING

Een aangename omgeving heeft een bewezen positieve uitwerking op het welbevinden van de mens! 

Wonen is emotie
Als je een ruimte binnenkomt weet je het vaak al direct; het voelt goed of het voelt niet goed. Met andere woorden, de inrichting, de sfeer en de uitstraling hebben invloed op jouw gevoel, op jouw beleving. Positief of negatief. Het liefst positief, want je wil je zo prettig mogelijk voelen. Je directe omgeving heeft invloed op hoe jij je voelt.
In je eigen huis is dat natuurlijk het belangrijkst, omdat je hier veel tijd doorbrengt. In je bedrijf of instelling is het belangrijk om je klanten, bewoners/cliënten en/of werknemers een aangename omgeving te bieden.

Aandacht voor minder bevoorrechte mensen
Natuurlijk adviseer en ontwerp ik voor mensen met een ruime beurs. Maar daarnaast wil ik graag, vanuit mijn gevoel voor de medemens, ook mijn kennis, ervaring en creativiteit gebruiken voor mensen die leven in wat minder bevoorrechte situaties. Mensen aan de onderkant van onze samenleving die niet in staat zijn, geen mogelijkheden hebben of het moeilijk vinden om de directe (woon)omgeving te veranderen. Kortom, mensen die wel een positieve omgevingsverandering kunnen gebruiken en voor wie het zo belangrijk is om zich goed te voelen in hun eigen omgeving, hun eigen huis of verblijf. Want een fijne omgeving wekt positieve gevoelens op en maakt het leven aangenamer. Een hoger gevoel van welbevinden zorgt voor minder stress, minder ziekte, minder medicijngebruik en een beter humeur en levert een bijdrage aan de kostenbesparing in de gezondheidszorg.

Aandacht voor kinderen
Vanuit mijn sociaal-pedagogische achtergrond heb ik een zwak voor kinderen ‘in de knel’. Ik denk dan aan kinderen met bijvoorbeeld een lichte verstandelijke en/of lichamelijk beperking, kinderen van ouders met sociale en/of psychische problemen of kinderen met gedragsaandoeningen. Ook kinderen voelen zich prettiger in een aangename omgeving. Vaak moeten er niet teveel prikkels en obstakels zijn. Ook kleuren, vormen en materialen zijn van invloed.
ongeWoonadvies kan een bijdrage leveren aan het welbevinden van deze kinderen door het creëren van een aangename omgeving in bijvoorbeeld de slaapkamer.

Rust en ruimte
Het is wetenschappelijk bewezen dat het welzijn en de gezondheid van mensen, naast allerlei ander factoren, mede afhankelijk is van de omgeving waarin zij verkeren. Dit geldt vooral ook voor mensen die vanwege hun situatie, gezondheid of leeftijd een groot deel van hun leven binnenshuis doorbrengen.
ongeWoonadvies wil bewoners graag een gevoel van veiligheid en rust bieden. Want rust en ruimte in huis is rust en ruimte in het hoofd. Ik kan helpen een omgeving te creëren die daadwerkelijk aansluit bij de behoeften van de bewoners, een ruimte die mooi is, ontspant, inspireert en de bewoner(s) ondersteunt in wat zij daar wil(len) doen en dus een positieve invloed op het welbevinden heeft.

Goede inrichting maakt het leven aangenamer – ‘healing environment’
Ik gebruik mijn kennis en ervaring om een aantrekkelijke omgeving te creëren, gericht op welbevinden en zo nodig op herstel. Ik houd rekening met privacy, uitzicht, comfort, toegankelijkheid, bewegingsruimte, sfeer, faciliteiten, accessoires, materialen, vormen, lijnen, kleuren, verlichting, (dag)licht, geuren, akoestiek, frisse lucht, natuur, planten, geluid, veiligheid etc. Dit is eigenlijk toepasbaar op elke omgeving en dus op het ontwerp van een interieur.

Ondersteunend instrument
Een positieve omgeving is vooral een ondersteunend, maar een niet te onderschatten instrument. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de make-over programma´s op televisie waarin een ruimte, huis en/of tuin een complete metamorfose ondergaat. Bijna altijd zijn de bewoners in meer of mindere mate geëmotioneerd en blij. Het doet wat met mensen. Uit SWIZ onderzoek (Stichting Welbevinden en Interieur in Zorginstellingen) (bron: www.swiz.nl) blijkt dat interieurverandering ook bij ‘gezonde’ bewoners in Nederland tot beduidende stijgingen in welbevinden leidt. Het is dan niet moeilijk te bedenken wat de invloed van een prettige omgeving is op mensen in een minder bevoorrechte positie..….

Concrete hulp
In grote lijnen is de werkwijze van ongeWoonadvies als volgt:
|> inventariserend kennismakingsgesprek: In dit gesprek ga ik op zoek naar ‘de mens’ achter de bewoner zodat er een passend plan gemaakt kan worden. Wat vindt de bewoner van de huidige woonomgeving; de sfeer, de uitstraling, de verlichting, de wandafwerking, de routing, geluiden etc. Wat moet er anders? Wat zijn de wensen en mogelijkheden?
|> plan van aanpak: dit kan bestaan uit het inschakelen van een opruimcoach/professional organzier of als dat niet nodig is helpen met (re)organiseren en een indelings-en kleurenplan en/of een verlichtingsplan maken en bespreken.
|> uitvoer: Om de kosten zo laag mogelijk te houden maak ik gebruik van bestaande elementen en/of kringloop-of rommelmarktspullen en zoldervondsten die ik eventueel, met hulp van de bewoner(s), kan upcyclen (‘pimpen’). Uitgangspunt is dat bewoners, naar vermogen, zoveel mogelijk zelf doen. Zo nodig of gewenst zal ik assisteren bij het uitvoeren.

Verkeer jij zelf in een minder bevoorrechte positie, ben je werkzaam in een branche of instelling waar je geconfronteerd wordt met deze mensen of ken je deze mensen uit je omgeving en denk jij, net als ik, dat een verbetering van de directe (woon)omgeving een positieve invloed op het welbevinden van deze mensen kan hebben?

Aangename omgeving

Neem dan contact met mij op! Ik zet mij graag in om het voor deze mensen een beetje aangenamer en comfortabeler te maken.

E info@ongewoonadvies.nl

Ook opmerkingen zijn welkom.

Contactformulier
* indicates required field